Deteriorament cognitiu i demències

El deteriorament cognitiu fa referència a l’alteració de les funcions cognitives (com l’atenció, la memòria, el llenguatge…) que es produeix com a resultat d’una afectació a nivell cerebral i d’etiologia múltiple. Una d’elles és la demència, la qual es defineix com una malaltia neurodegenerativa adquirida que produeix deteriorament de les funcions cognitives amb repercussió sobre la funcionalitat de la persona. Aquestes alteracions són de caràcter persistent i curs progressiu.

El risc de patir aquesta patologia es situa entre el 4-9% en persones majors de 65 anys i augmenta fins al 30-40% en persones majors de 85 anys.

Podem distingir diferents tipus de deteriorament cognitiu i/o demència: Deteriorament Cognitiu Lleu, Demència tipus Alzheimer, Demència frontotemporal, Demència Vascular, Afàsia Progressiva…)

FAQS

Aquí recollim els principals dubtes i preguntes més freqüents que hem detectat.

Existeixen una sèrie de símptomes que són indicatius de Demència tipus Alzheimer, com: desorientació temporal, oblits freqüents i que afecten el desenvolupament del dia a dia, dificultats en l’evocació verbal ( “fenomen de la punta de la llengua”), repetició i preguntes freqüents encara que s’hagi rebut la resposta, dificultats en la planificació, posar objectes en llocs no adequats, pèrdua d’iniciativa i canvis a nivell emocional i comportamental, entre d’altres.

A través de diferents procediments: Entrevista clínica, exploració neurològica, avaluació neuropsicològica i proves complementàries (Ressonància magnètica cerebral o TAC cerebral). Encara que, s’ha de valorar cada cas i abordar segons necessitats.

No, hi ha diferents situacions en què la pèrdua de memòria no implica una demència, com poden ser, l’edat, problemes atencionals, situacions vitals complexes, o un altre tipus de patologia clínica.

L’important és adonar-se de forma precoç i consultar amb el professional adequat, per poder fer un diagnòstic diferencial i esbrinar la causa d’aquestes queixes de memòria.

Et podem ajudar?

Si vols més informació sobre aquest servei, ompla el següent formulari i ens posarem en contacte amb tu el més aviat possible.